Koreaanse hoedenontwerpster werkt vanuit artistieke vrijheid
Eun Young Lee te midden van haar handgemaakte hoeden tijdens de London Hat Week in 2016. |
"De mooiste vrouwen zijn als een bloem."
De Koreaanse hoedenontwerpster Eun Young Lee (33) heeft zich geconcentreed op de schoonheid van de vrouw. Een gevleugeld Koreaans gezegde luidt: "De mooiste vrouwen zijn als een bloem." Rond dit thema heeft Lee een serie van vijf thematische collecties gecreëerd: Gisaeng, Yangban, Temptation, Flexible Thinking en True Beauty. Eun Young Lee: "Ik ben op gevoel gaan experimenteren; een hoed wordt in mijn hart geboren. Mijn collecties combineren de innerlijke en uiterlijke schoonheid van de vrouw. Ik werk vanuit artistieke vrijheid en grenzeloosheid. De rode draad in mijn werk is: hoe kan ik een vrouw er zo mooi mogelijk uit laten zien en in haar kracht zetten?"
Hoedendracht is door de eeuwen heen in Zuid-Korea een verheven expressiemiddel geweest in verschillende dynastieën. Aan de hoeden werd veel status ontleend. Koreaanse hoeden kunnen praktisch en functioneel zijn, als bescherming tegen zon en regen, maar zij versterken ook de schoonheid van de vrouw, die als een diamant gevierd wordt op het altaar van de kunsten. Dat is ook wat Eun Young nastreeft in haar hoedenlijn: The celebration of the beauty and happiness of women. Ze verklaart: "Ik wil de pure schoonheid en gratie van de vrouw vieren in mijn hoeden, die westerse en oosterse elementen met elkaar verbinden, ook door onconventionele materialen te gebruiken. De mooiste vrouwen stralen dynamiek uit. Een vrouw is als een prachtige bloem, die aantrekkingskracht op haar omgeving uitoefent. "
"Als jong meisje droomde ik ervan om iets met mode te gaan doen."
De avontuurlijke Eun Young Lee is geboren in de havenstad Busan, de tweede grootste stad van Zuid-Korea. Als klein meisje ging ze vaak naar modewinkels en bekeek modeshows op TV. Ze herinnert zich: "Ik speelde veel met poppen en vond het leuk om ze mooi aan te kleden, om hun kracht laten zien. lk ben altijd bezig geweest met de schoonheid van vrouwen. Op mijn 14e begon ik de modetrends te volgen en raakte ik geïnteresseerd in kleding-ontwerp en hoe mensen zich kleden. Ik droomde ervan om iets met mode te doen. Tijdens mijn middelbare schoolperiode in Busan heeft zich dat verder ontwikkeld. Daarna heb ik een periode van artistieke groei doorgemaakt. Ik heb voor hoeden gekozen, omdat ik een hoed als accessoire interessant vond. Een hoed heeft een hoop voordelen, want je kunt alles met de hand zelf maken. Je kunt er kleine pronkstukjes van maken."
"De weg naar hoedenontwerpster
is een lange geweest."
Na de middelbare school in Busan ben ik naar een universiteit in Seoul gegaan, waar ik Chinese taal en cultuur heb gestudeerd, met mode als bijvak. Nadat ik in Seoul mijn Bachelor had gehaald, ben ik naar Japan gegaan, waar ik me verder heb gespecialiseerd in de zakelijke kant van de mode. Ik heb 4½ jaar in Tokio gewerkt en ben vervolgens uitgezonden naar Shanghai, waar ik ook zo'n 4½ jaar in de mode-industrie heb gewerkt. De weg naar hoedenontwerpster is een lange geweest. Omdat ik niet het juist profiel had, heb ik me via allerlei cursussen verder bekwaamd."
In de voetsporen van Yves Saint Laurent en Jean-Paul Gaultier
Na haar universitaire studies volgde Eun Young in 2005 een cursus in Parijs, waar ze gedurende een maand mocht fijnproeven aan de École de la Chambre Syndical de la Couture Parisienne, hét mondiale modeinstituut. Hier studeerden de allergrootste modeontwerpers, zoals Yves Saint Laurent, Issey Miyake en Jean-Paul Gaultier. Eun Young raakte geïntrigeerd door de fascinerende wereld van de mode. Terug in Tokio werd ze geselecteerd voor de internationaal hoog aangeschreven Bunka Fashion Graduate University, waar ze in twee jaar haar MBA-degree in fashion management haalde. Vervolgens begon ze haar professionele carrière als fashion merchandiser bij de Japanse firma 'World', het grootste kledingbedrijf ter wereld,. Van daaruit werd ze enkele jaren later uitgezonden naar een dochterbedrijf in Shanghai, waar ze een schat aan ervaring opdeed. Na een aantal jaren hard werken in China nam Eun Young Lee een pauze. Ze vertrok naar Londen om een zomercursus te volgen aan de University of Arts. Ze ging experimenteren en maakte een hoed voor haar moeder. In dat proces werd ze zich bewust van haar artistieke ideeën. Geleidelijk aan heeft ze zich vervolgens in de hoedenbranche geprofileerd en doorontwiTaylorkkeld.
The Finishing Touch - Fijnproeven in de keuken van de Engelse Millinery
Het Kensington and Chelsea College
In 2015 heeft Eun Young Lee één jaar aan het Kensington and Chelsea College gestudeerd, haar grote droom. Hier kreeg ze de mogelijkheid om haar vaardigheden verder te ontwikkelen. Ze kreeg er alle vrijheid om met materialen te experimenteren. Ze werkte onder de bezielende leiding van stijliconen als Sophie Beale, Sarah Cant en Ian Bennett, de crême de la crême van het modistenvak. Sarah Cant maakt sculpturale, flatterende hoeden voor de haute couture. Sophie Beale heeft een reputatie opgebouwd in conceptuele, sophisticated hoeden voor de chique vrouw. Ian Bennett creëert hoeden als 'draagbare schulpturen'. Bennett studeerde aan het Royal College of Art, waar hij een Karl Lagerfeld scholarship won. Eun Young Lee liep ook acht maanden stage in het atelier van Jane Taylor, sterk in bridal and casual millinery. Taylor is succesvol met haar stijlvolle collecties in Londen. Van haar leerde Eun Young speciale naaitechnieken. Tijdens haar Londense periode werden de hoeden van Eun Young Lee genomineerd voor de Feltmakers Design Award. Twee modellen werden geëxposeerd tijdens de Loondon Hat Week in 2016.
"De Koreaanse mode staat hoog op de Aziatische ladder."
Haar geboortestad Busan is een bruisende stad, waar de ontwikkelingen op modegebied zich in een razend tempo opvolgen. De Zuid-Koreaanse mode-industrie lijkt geobsedeerd door beauty trends en lanceert de ene na de andere innovatie, met een knipoog naar het westen. Eun Young Lee: "Busan is een modebewuste stad. De mensen in Korea zijn in het algemeen erg trots op hun eigen cultuur en hun producten. Ze zijn zich bewust van wat ze dragen. Dat is erg belangrijk voor ze. Het is geen uitgesproken uitgaansvolk, maar de Koreaan wil er wel goed uitzien. Als je kijkt naar andere Aziatische landen, dan staat de Koreaanse mode wel degelijk op de internationale kaart en hoog op de Aziatische ladder."
Hanbok - Typische Zuid-Koreaanse klederdracht
Hanbok is de eeuwenoude traditionele klederdracht van Korea. De hanbok voor vrouwen kenmerkt zich door felle kleuren, simpele lijnen en het ontbreken van zakken. Het bovenstuk is een kort jasje. De hanbok voor mannen herkent men aan de ruim zittende broek die rond de enkels dichtgeknoopt wordt en het korte jasje. Tegenwoordig wordt de hanbok vaak alleen gedragen op feestdagen en bij officiële gelegenheden. Als men in deze tijd in Korea een traditioneel huwelijk voltrekt, dan kleedt iedereen zich nog prachtig aan in de hanbok, waar men dan bijpassende trouwhoeden bij zoekt.
De rijke hoedencultuur van Korea
De hoeden die Eun Young Lee het afgelopen jaar heeft gemaakt, zijn geïnspireerd op de traditionele hoeden van de Koreaanse bestuurlijke elite. Eun Lee: "Korea heeft een rijke hoedencultuur en dat geldt vooral voor de mannen. De Koreaanse man koos in vroeger tijden voor een herkenbaar hoofddeksel passend bij zijn status. Met name de adel en bewakers van de koninklijke familie droegen, geordend naar rang, verschillende soorten hoeden. Zo kon men aan een hoed zien wat zijn positie en stand was. Hoedendracht is een oude traditie in de Joseon-dynastie, die een periode van 1000 jaar bestrijkt. Bij de lagere klassen waren de hoeden uiteraard meer praktisch van aard. Daar ging het niet zozeer om de status, maar de hoed diende daar als beschermend hoofddeksel tegen zon en regen. Ook bij huwelijksvoltrekkingen droeg men vroeger de prachtigste hoeden."
De Mi-In collectie - Vijf hoedenseries rond het thema esthetiek
Eun Young Lee weet in haar nog prille ontwerpcarrière wat ze kan en wat ze wil. De bruisende ideeënwaterval van de ingetogen Koreaanse stroomt kabbelend, onverstoorbaar voort. Eun Young Lee bewandelt haar eigen pad, volgt haar eigen ingevingen en kijkt niet naar anderen - indachtig de Koreaanse wijsheid "Het rijstkoekje van een ander lijkt altijd groter." De kunstzinnige Eun Young Lee creëerde vijf thematisch verschillende hoedenseries rondom de vrouw. Deze werden ingebed in de overkoepelende Mi-In collectie (Mi-In is het Koreaanse begrip voor schoonheid). De thematische hoedenseries, waarin het ultieme vrouwelijke schoonheidsideaal wordt nagestreefd en vereerd, vormden haar afstudeerproject aan het Kensington and Chelsea College in Londen. De collectie bestaat uit de volgende series:
1. Gisaeng - 'Art person' of 'Vrouw der Kunsten'
Bij de Gisaeng heeft de uiterlijke verschijningsvorm of uitstraling een cruciaal accent. De hoed ademt de traditionele Koreaanse vrouwelijke schoonheid, die in vroeger tijden tot uitdrukking werd gebracht door de gracieuze, zwarte pruik. De Gisaeng refereert aan de Koreaanse geisha en betekent ‘art person’, verwijzend naar de vrouwen die de adellieden aan het hof amuseerden met kunsten als musiceren (het bespelen van snaarinstrumenten), zingen, dansen, dichten en schilderen. Degenen die deze kunsten het best beheersten, stonden het hoogst in aanzien en waren het meest geliefd. De pruikdragende Gisaeng behoorde tijdens de traditionele Joseon-dynastie in Zuid-Korea tot de mooiste vrouwen. Op de hoeden van de Gisaeng bevinden zich acht bollen gemaakt van sinamay, geweven materiaal van de banenplantvezel (de abaca). Door het transparante karakter kunnen er uitgebalanceerde hoeden van gemaakt worden die ook licht in het dragen zijn. Andere gebruikte materialen zijn: jinsin, kant, stroken en zelfbeschilderde organza. Jinsin is een speciaal soort hoedenmateriaal gemaakt van geweven stro, bekend om zijn sculpturale kwaliteiten. De basis wordt gevomd door een weefsel van de bladeren van de Buripalm en polyester draad, waardor het in krachtige verticale lijnen neervalt en fraaie sculpturale rondingen vormt.
2. Yangban - Hoeden als representant van de Koreaanse bestuurlijke elite
Yangbang staat symbool voor de traditionele Koreaanse geleerde. De Yangban vormde de eliteklasse van de Confucianistische intellectuelen ten tijde van de Joseon-dynastie (1398-1910) in Korea, Yangban betekent letterlijk 'beide klassen', refererend aan de twee typen munban, de geletterde klasse en de militaire klasse. De geleerden, vaak de bestuurlijke elite - magistraten - hadden in Korea een aparte status, wat mede tot uitdrukking kwam in kleder- en hoedendracht. Hoewel de Yangban de maatschappelijk hoger geplaatste Koreaanse man representeert, heeft Eun Young Lee het begrip naar een vrouwelijke hoed vertaald. De Koreaanse vrouw had, net als in veel andere culturen vroeger, in hogere politieke kringen, vaak minder te zeggen. Vanuit die optiek heeft Eun Lee met deze hoed de intelligentie van de Koreaanse vrouw willen tonen. In het strakke model zijn handgemaakte bloemen geïntegreerd, die het tot een vrouwelijk sierobject maken.
3. Temptation - Het bloemzijn van de vrouw
In haar hoofdaccessoire Temptation hanteert Eun Young Lee de kracht van de bloem als uitgangspunt. Zoals de bloem vlinders aantrekt, vliegen ook mannen als insecten op vrouwen af. De vrouw maakt daarbij gebruik van haar verleidingskracht en betoverende schoonheid. "Ik heb het bloemzijn van de vrouw in Temptation verwerkt. Temptation staat voor verlokkende schoonheid. Vlinders houden van bloemen en worden aangetrokken door hun geuren. In de Koreaanse cultuur is de bloem een figuur die kan spreken door haar schoonheid. Zoals ook vrouwen dat kunnen. Ik heb in dit model glazen kralen verwerkt, die aan de stengels van de bloemen zitten. Verder heb ik gewerkt met organza, veren en papierstroken. Op het ijzerdraad, dat rond het hoofd meandert, heb ik symbolisch kleine vlindertjes aangebracht."
4. True Beauty - De kunst van het papierrollen
In de serie True Beauty wordt schoonheid in haar puurste vorm tot uitdrukking gebracht: schoonheid recht uit het hart. De grote beige-achtige bol in dit model symboliseert een hart dat warmte uitstraalt. Daaromheen zien we geometrische cirkelvormen, die het vloeiende en open kakakter van de vrouw typeren. Eun Young Lee : "Hierin zien we de zorgende kant van de vrouw en de openheid vanuit het hart. De bol is gemaakt van opgerold papier. Het is zeer intensief handwerk, er gaan enorm veel uren in zitten. Er zitten Koreaanse elementen in, maar ook westerse. Ik heb de kunst van het papierrollen in Busang geleerd van een Koreaanse ambachtsvrouw, die hier zeer bedreven in is. Ze maakt vazen, schilderijen en allerlei objecten van gerold papier."
5. Flexible Thinking - Pure schoonheid vanuit het hart
Het thema van Flexible Thinking is pure schoonheid vanuit een open geest. Dit model belichaamt de gratie, vriendelijkheid en innerlijke kracht van de vrouw, uitgedrukt in sterke rondingen en gebogen lijnen, die er vanuit iedere gezichtshoek verschillend uitzien. De drie ronde bollen die in de hoed zijn verwerkt, zijn verschillend van grootte en kleur. Ze staan niet in een vaste verhouding tot elkaar, maar zijn bewust verschillend gepositioneerd. Ze weerspiegelen de verscheidenheid van de mens. Het net dat in de hoed verweven is, houdt de mensen, ondanks dat ze verschillend zijn, symbolisch bij elkaar. De bollen zijn van piepschuim gemaakt en bedekt met flinterdun papier, het traditionele Hanji. Van dit handgemaakte papier worden vellen aan elkaar gerold, nat gemaakt met de vinger en opgerold, waarna er een draad ontstaat. Het papier wordt als het ware om de bollen heen gevlochten en er ontstaan organische, speelse cirkelvormen op de hoed. Het draad is met een zwarte stof (pinokbok) bedekt.
Voor meer informatie raadpleeg de volgende website: www.eunyoungleemillinery.com