OEZBEEKSE HARPISTE EN OPERA-ZANGERES GELAUWERD IN NEDERLAND
Vertelconcert De Weg
De Weg. Een vlucht die vleugels kreeg. Vertelconcert over een tiener en haar vlucht, 20 jaar geleden uit de voormalige Sovjetunie. De van oorsprong Oezbeekse actrice, zangeres en harpiste Ekaterina Levental vertelt haar eigen verhaal, waarbij ze zichzelf op de harp. Ze vertelt over haar tocht van land naar land, met vallen en opstaan. Haar verhaal maakt inzichtelijk hoe vluchten de grond onder je voeten weghaalt, letterlijk en figuurlijk. Maar tegelijkertijd ook nieuwe deuren opent naar een nieuwe toekomst. De in Amsterdam wonende, van joodse afkomst Ekaterina Levental vertelt haar eigen zoektocht o.l.v. van haar ouders naar vrede en rust. Ze is geboren in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Eind maart 2015, in het Muziekcentrum De Bijloke Gent (België), beleefde het vertelconcert ‘De Weg’ zijn première. In mei 2015 volgde de Nederlandse première in de Grote Kerk in Zwolle.
In een tijd van vrijheidsidealen, van glasnost en perestrojka, zag Ekaterina Oezbekistan langzaam uiteen vallen. Als joods meisje van zestien werd ze als apart geval behandeld in haar klas, geweerd in de lange rijen voor de winkels en uitgescholden door caissières. Haar vader besluit op een dag dat het genoeg is, het gevoel van uitsluiting, de minachting, de vernedering. In een aangrijpende voorstelling neemt zangeres en harpiste Ekaterina Levental het publiek mee op “De Weg” die zij als tiener aflegde.Ekaterina vertelt: “De weg was een lange, gecompliceerde weg. Het is niet zomaar simpelweg een enkele reis Tasjkent-Amsterdam geweest. We hebben de voormalige Sovet-Unie, die in 1991 uit elkaar viel, in 1990 verlaten en zijn eerst in Isaraël terecht gekomen, waar we 3 jaar in Holon, vlakbij Tel Aviv, hebben gewoond. Ik was toen 13. We hebben in Israël ook de Golfoorlog meegemaakt, dus het was een angstaanjagende periode. Het was moeilijk in Israël een volwaardig bestaan op te bouwen."
"Ik vertel over het verlies van vaderland en jeugd en identiteit. Alles achter je moeten laten."
"Uiteindelijk zijn we teruggegaan naar Moskou, waar we ook niet hartelijk ontvangen werden en vandaar uit zijn we, via verschillende omwegen, naar Nederland gegaan. Daarbij zijn we ook slachtoffer geweest van mensensmokkelaars. Uiteindelijk zijn we na 3 jaar in Nederland aangekomen, in 1993. Daar gaat het Vertelconcert over, dat ik samen met mijn partner, kunstenaar en theatermaker Chris Koolmees heb gemaakt. Ik vertel over hoe het voelt je land te moeten verlaten en te verliezen, en op reis te gaan naar het onbekende, met verlies van identiteit en alles wat er bij komt. Maar ik vertel ook over mij liefde voor het theater, over mijn fascinatie voor sprookjes en de fantastische verhalen die bij opera’s en ballet opgevoerd worden. Dus hoe dat is om dit allemaal te moeten verlaten." Ontworteld zijn, ergens bij willen horen, volwassen worden om dan eindelijk weer thuis te komen; het zijn thema's die Ekaterina in haar nieuwe voorstelling De Weg op een bijzondere manier weet neer te zetten.
"Ik ben zo niets op deze aarde."
Press on the wheel symbol at the right for English subtitles
13 jaar harp en zangstudies - een uitzonderlijke combinatie
Ekaterina Levental was born is Tasjkent, the capital of Uzbekistan, one of the republics of the former Soviet Union. She moved to Holland in 1993 where she continued her studies on the harp at the Conservatories in Enschede, Rotterdam and Detmold (Germany) with teachers Alex Bonnet, Godelieve Schrama and Catherine Michel. Due to a scholarship granted her by the Prins Bernhard Cultuurfonds and the Fonds voor Podium- en Amateurkunsten she continued her studies for 4 years with Germaine Lorenzini in Lyon (France). After graduating for her harp studies she followed her passion for singing and started a new study Classical Singing at the Royal Conservatory in The Hague. Ekaterina finished both studies cum laude. Toen ze in Nederland aankwam en wilde studeren, is ze bijzonder geholpen door het UAF (Universtiy Assistance Fund), een speciale organisatie die vluchtelingen-studenten helpt hun studie te financieren en ze stimuleert een aanvang te maken met hun carrière. Ekaterina is enthousiast over het UAF. Ze vertelt: "‘Ik voelde me zeer welkom en ben ontzettend goed geholpen. Het UAF heeft mijn droom uit laten komen. Ze hebben drie jaar lang alles betaald: mijn studie, de boeken en ook de vier uur durende reis met het openbaar vervoer die ik iedere dag moest maken. Het UAF is altijd in beeld gebleven, ook toen ik al harpiste en operazangeres was en financieel onafhankelijk. Ik heb soms de functie van ambassadeur vervuld van het UAF. Zo heb ik meegewerkt aan hun voorstelling Excellence in Exile en nam ik in samenwerking met het UAF twee cd’s op."’
At this moment Ekaterina makes a career as an opera singer and theatre performer. She worked as a soloist with companies as De Nationale Opera, Jan Fabre/Troubleyn (Belgium), LOD Gent (Belgium), Toneelhuis Antwerpen (Belgium), Muziektheater Hollands Diep Dordrecht, Opera Trionfo, Veenfabriek Leiden, Opera Spanga, Opera Nijetrijne, Holland Opera, Silbersee and others. As a soloist in the concert and oratorium repertoire Ekaterina performed in renowned halls, theatres and venues in the Netherlands and abroad with the works of Bach, Pergolesi, Mozart, Vivaldi, Beethoven, Rossini, Poulenc and Duruflé.
Pierrot Lunaire 2.0. - Interactief theater: een klassieker in een modern jasje
Naast het solo vertelconcert De Weg, heeft Ekaterina ook het project Pierrot Lunaire 2.0. onder regie van Chris Koolmees gemaakt (zie foto links). 2.0. voegt aan het oorspronkelijke stuk van Schönberg interactiviteit toe, in de unieke solo performance van Ekaterina Levental. Pierrot Lunaire wordt beschouwd als een kantelpunt in de ontwikkeling van de moderne muziek in de 20ste eeuw; een klassieker in het moderne repertoire. Het stuk is nog altijd uitdagend in zijn tweeslachtigheid; tussen spraak en zang, komedie en tragedie, traditie en avant-garde. Het ademt echter vooral de wereld van het cabaret en is het een prototype voor de hedendaagse performance kunst. Pierrot Lunaire is een van de belangrijkste muziektheaterstukken ooit geschreven. Het combineert romantische 19e-eeuwse poëzie, moderne 20ste-eeuwse muziek en hedendaagse interactieve technieken. Geprojecteerde beelden reageren op het spel van de performer, in een uitgesproken theatrale enscenering. Zo krijgt de relatie tussen Pierrot en de Maan vorm en wordt de performer een magiër die het beeld met beweging bestuurt.
"Ik groeide op in het operahuis waar men vader werkte als fluitist. Als meisje van 10 mocht ik in de orkestbak zitten."
De succesvolle operazangeres en theaterperformer Ekaterina Levental is in Oezbekistan in een muzikaal gezin geboren. Haar moeder was pianiste, haar vader fuitist in het Opera en Ballet Theater in Tasjkent. Ekaterina: "Toen hij daar werkte was er op dat moment een zeer goed en boeiend artistiek klimaat. Tasjkent was een stad gevuld met evacuanten tijdens de Tweede Weredoorlog en het hele conservatorium uit St. Petersburg was ooit tijdens de Tweede Wereldoorlog geëvacueerd naar Tasjkent. Dus er was een zeer hoog ontwikkeld, muzikaal cultureel niveau op het moment dat ik daar geboren werd. Ik groeide min of meer meer op in dat operahuis waar mijn vader werkte. Ik was er kind aan huis. Tasjkent stond voor mij ook symbool voor opera’s en sprookjes en toneel. Ik hield erg van theater en sprookjes, van een wereld die mooier was dan die van mij. Maar mijn liefde om op het podium te staan, stond voorop. Ik heb van mijn vader een bepaalde podiumdrang geërfd. Ik wilde altijd op het podium zijn. Dat was voor mij het belangrijkste, pas later droomde ik van een carière als zangeres. Ik kwam vaak in dat operahuis, een paar keer per week. Als ik in het theater was, mocht ik altijd in de orkest bak zitten, naast de harpen. Dat vond ik prachtig. Zingen op toneel is altijd mijn grote droom geweest. Mijn moeder nam me altijd mee naar de opera, maar vanaf mijn 10e ging ik ook alleen. Wij woonden er niet ver vandaan. Dus ik nam de tram of ik liep er naar toe. Ik bezocht vooral opera- en balletvoorstellingen. Iedereen kende mij daar dus ik werd makkelijk binnengelaten. Rond die leeftijd ging ik ook naar een speciale muziekschool voor getalenteerde kinderen, waar je tegelijkertijd je middelbare school kon doen."
Together with her colleague harpist Eva Tebbe Ekaterina Levental forms a successful duo called “Duo Bilitis”. The duo is the winner of several international prizes, performed during numerous chamber music series and music festivals in Holland and abroad and released two CD’s with impressionistic music: L’Heure Espanole, met muziek van Debussy, Manuel de Falla en Granados; en tevens Le Jardin Feérique, met werken van Ravel, Debussy, Cesar Franck en Gabriel Fauré. Ekaterina legt uit: "Ik speels inmiddels 12 jaar samen met Eva Tebbe. Ons samenspel is eigenlijk ontstaan vanuit de fascinatie voor twee harpen. Als vast ensemble hebben we ervaren het twee harpen eigenlijk beter zijn dan een, omdat je een veel orchestraler effect hebt, en de technische mogelijkheden en de klankkleuren zijn veel rijker. Wij kunnen veel meer repertoire doen, beiden."
Photo below: Ekaterina Levental presents a solo recital for voice and harp at Stellenbosch University in South-Africa - 19 June 2016.
For further information please visit: www.ekaterina.nl and www.koolmees.nl